Araç Kış Bakımı Nedir? 10 Adımda Araba Kış Bakımı

İçindekiler

İçeriğimizi Beğendiniz Mi?

Araç kış bakımı oldukça titiz bir işlem olduğundan her aşamasına dikkat etmek gerekir. Kış mevsimi araba için en zor zamandır. Soğuk hava, kar, buz ve diğer etkenler aracınızın bakım masraflarını artırdığı gibi düzgün bir durumda kalmasını da zorlaştırır. Bu nedenle, bu süre zarfında aracınızın bakımını nasıl yapacağınız konusunda biraz bilgi sahibi olmak gerekir. Yazımızda 10 adımda kış bakımına yer vererek; sizlere yararlı bilgileri vermeyi amaçladık.

10 Adımda Araç Kış Bakımı

Kış, arabanıza bakmak için harika bir zamandır. Bu sadece aracınızı güvenli ve sağlam tutmakla ilgili değildir. Kış aynı zamanda daha sonra tamir edilmesi pahalıya mal olabilecek korozyonun önlenmesine de yardımcı olur. Dolayısıyla araç kış bakımı düzenli aralıklar halinde yapılmak durumundadır. Bütün bu bilgiler ışığında 10 adımda araç kış bakımı aşağıda sıraladığımız adımlardan oluşur;

Lastiklerinizi kontrol edin

Lastikler aracınızın en önemli parçasıdır. Bu nedenle düzenli olarak kontrol edilmelidir. Lastikleriniz yıpranmışlarsa, yenileriyle değiştirmek en iyisidir. Lastik basıncını da kontrol etmeyi unutmayın! Bunu bir manometreyle yapabilirsiniz.

Düşük hava basıncına sahip lastikler yol tutuş özelliklerini kaybeder ve yakıt verimliliğini düşürür. Lastik basıncını ayda bir veya iki kez kontrol edin ve lastikle ilgili bir soruna işaret edebilecek sızıntı veya çıkıntılara dikkat etmenizde fayda vardır.

Aracınızı temiz tutun

Kış aylarında arabanızı temiz tutmanız önemlidir. Çünkü kirli bir araba nem ve kar toplayarak sizin ve yoldaki diğer kişiler için sürüşü daha az güvenli hale getirebilir. Aracınızın iyi görünmesini sağlamak için bir temizleme spreyi kullanın veya arabanızı kışın haftada bir yıkayın!

Aküyü kontrol edin

Akü, aracınızın kışın düzenli olarak kontrol edilmesi gereken önemli bir parçasıdır. Çünkü bir yerde takılıp manuel olarak çalıştıramadığınız durumlarda motorunuzun çalışmasına yardımcı olur. Bitmiş bir aküyle mahsur kalmaktan endişe etmek istemiyorsanız, kış gelmeden akünüzün sağlam olduğundan emin olmanız gerekir.

Ayrıca, birinin arızalanması durumunda birden fazla akünüzü olması size yardımcı olur. Burada akülerin zamanla güç kaybettiğini unutmayın! Bu nedenle ikisini birden değiştirmek uzun vadede birkaç yılda bir yeni akü almaktansa tasarruf sağlayacaktır!

Antifriz karışımını iyi ayarlayın

Soğutma sistemini bir antifriz karışımı çözeltisiyle doldurun. Varsa ısıtıcı peteğinin durumunu kontrol edin. Ayrıca ısıtıcı fan motorunun çalışmasını kontrol etmenizde fayda vardır. Ayrıca aracınızda varsa gömme ısıtma sistemi ya da hidrolik direksiyon sistemini kontrol etmeniz gerekir.

Ön cam sileceklerini kontrol edin

Aşınmış silecekler öndeki yolu görmeyi zorlaştırır ve soğuk havalarda donarak cama yapışmasına izin verilirse hasara neden olabilir. Eskileri, en çok ihtiyaç duyduğunuzda düzgün çalışabilmeleri için lastik uçta yeterince gerginliğe sahip yenileriyle değiştirin.

Kayışları, hortumları ve diğer parçaları kontrol edin

Kayışları, hortumları, fan kayışlarını ve klima bileşenleri gibi diğer kauçuk parçaları, hiç beklenmeyen bir anda arızaya yol açabilecek çatlaklar veya erken aşınma belirtileri açısından kontrol etmeniz gerekir. Ayrıca, fren kaliperleri veya direksiyon bağlantıları gibi açıktaki metal bağlantı noktalarının çevresini de kontrol etmeniz gerekir.

Radyatör kapağını kontrol edin

Aracınızın radyatör kapağının sıkılığını kontrol etmeniz her zaman önerilir. Soğuk havada sürüş koşullarında uygun seviyeyi korumak için gerekirse soğutma sıvısı ekleyin. Burada özel talimatlar için kullanım kılavuzuna bakın. Ancak bu sayede aracınızı sorunsuz bir şekilde kullanabilirsiniz.

Aracınızın ateşleme sistemini kontrol edin

Kötü yakıt ekonomisine ve motor performansının düşmesine neden olan bujilerdeki kirlenme veya karbon birikmesi nedeniyle yanlış ateşlemeyi önlemek için bujileri yılda bir veya iki kez değiştirmeniz gerekir. Burada kullanılan buji tipine bağlı olarak farklı kullanım ömürleri karşımıza çıkar.

Aracınızın yağ seviyesini kontrol edin

Araç kış bakımın söz konusu olduğu zaman motor yağınızın seviyesini ve durumunu kontrol etmeniz gerekir. Bunu, yağ çubuğunu çıkarıp motora geri takmadan önce silerek birkaç saniye içinde yapabilirsiniz. Çıkarırsanız, işiniz bittiğinde yenisiyle değiştirdiğinizden emin olmanız gerekir.

Aracın farlarını ve aydınlatma sistemini kontrol edin

Farlar, arka lambalar ve dönüş sinyalleri dahil olmak üzere tüm ışıkların düzgün çalıştığından emin olmanız gerekir. Çünkü bunlar kış hava koşullarında güvenli sürüş için çok önemlidir. Unutmayın farlarda ortaya çıkan bir arıza, sürüş güvenliğiniz doğrudan etkiler.

Sonuç olarak araç kış bakımı söz konusu olduğu zaman karşımıza titiz bir süreç çıkar. Bu tarz bakımlarda pek çok farklı dinamiğe dikkat etmeniz gerekir. Burada yağ filtresini ve hava filtresini düzenli olarak değiştirmeniz her zaman önerilir. Hava filtreniz kirliyse değiştirmeniz yakıt tüketimini de olumlu yönde etkileyecektir.

Bir de soğuk havalarda kapıları açarken gıcırdamalarını önlemek için kapı menteşelerini birkaç ayda bir silikon spreyle yağlayın. Özellikle anahtarsız giriş anahtarları yerine dış kapı kolları kullanılıyorsa bu her zaman tavsiye ediliyor. Ayrıca yakıt dengeleyici veya başka bir yakıt sistemi katkı maddesi eklemeniz de her zaman öneriliyor. Burada tercih ettiğiniz ürünlere dikkat etmeniz şarttır.

Expertiz Raporu Hakkında Yazımızı Göz Atın

Bu web sitesindeki içerikleri kopyalayamazsınız.

İletişime Geçin
Merhaba 👋
Size nasıl yardımcı olabiliriz?