Son yıllarda özellikle ikinci el oto piyasasının hareketlenmesiyle birçok vatandaş ERP Çarpma kavramını araştırmaya başlamıştır. Açılımı Eksper Raporlu Çarpma anlamına gelen tabir aracın geçmiş hasar kaydına ışık tutan bir ifadedir. Araç kaza sonucu hasar aldıysa sigorta şirketinden bilirkişiler aracı inceledikten sonra rapor hazırlarlar. Raporda aracın hasarının maddi karşılığı otomobil sahibine ödenir veya hasarın onarılması söz konusu olur.
ERP kaydı olan araçlarda satış işlemleri zaman zaman problemli olabilmektedir. Aracı almayı planlayan kişiler hasar kaydını sorgularken bu ifadeyle sıklıkla karşılaşmaktadır. ERP kaydı aracın geçmiş hasarlarına ışık tutmaktadır. Hasar sonucu eğer aracın parçaları değiştiyse orijinal parçalardan yararlanılmış olması tercih sebebidir. Bu nedenle ikinci el oto alımlarında kişiler hasar kayıt sorgulama işlemi yapmaktadır.
Hasar Sorgulamada ERP Çarpma Ne Demek?
Yaşanacak olası bir trafik kazasında sürücülerin göz önünde bulundurması gereken bazı noktalar bulunmaktadır. Bu noktalardan bir tanesi de ERP terimidir. Terimin açılımı Eksper Raporlu Çarpma anlamı taşımaktadır. Bu terim aracın geçmişine dair son derece önemli bilgiler taşımaktadır. Araç kazalarında bağlı olunan sigorta firmaları eksperleri araçtaki hasarı denetleyerek değerlendirme hazırlar.
Araçtaki hasar tespit edildikten sonra maliyet hesaplanarak aracın sahibine hasarın maddi karşılığı teslim edilir. Aracın sahibi de aldığı bu ödemeyle otomobilini tamir ettirir. Bazı sigorta firmaları araçların tamiratını kendisi de yapabilmektedir. ERP kayıtlarında dikkat edilmesi gereken nokta ise ödenen miktarla araçtaki parçaların orijinal olup olmadığının kontrol edilmesidir. Bu duruma dikkat edilmediği taktirde maddi ve manevi kayıplar yaşanabilmektedir. Araçtaki tüm parçaların orijinal parçalar olması hayati önem taşımaktadır.
Hasar Nedeni ERP Nedir?
ERP ifadesinin açılımı Exper raporlu çarpma kelimelerinin baş harflerinden meydana gelmiş bir kelimedir. Yaşanan maddi hasarlı bir trafik kazasında sigorta experi gelerek araçtaki hasarı inceleyerek rapor hazırlar. Hasar nedeni ERP’de bilirkişi araçtaki hasarı tespit eder fakat sigorta şirketi araçtaki hasarı onarmak için bir işlem yapmaz. Hasarın maddi karşılığı araç sahibine sigorta şirketi tarafından teslim edilir.
Sigorta kurumundan aldığı ödemeyle araç sahibi aracındaki hasarı yaptırır. Bazı araç sahipleri aldıkları ödemenin tamamını tamir işlemlerinde kullanmaktan kaçınmaktadır. Aracın sadece idareli şekilde çalışmasını sağlayabilecek düzeyde tamirat işlemi gerçekleştirir. Bu durumun sonucunda da araçta orijinal parçalar kullanılmamakta ya da işçilik kalitesi düşük olabilmektedir. İkinci el araçlarda kontrol edilmesi gereken noktalar arasında bulunmaktadır.
İstanbul Gaziosmanpaşa Oto Ekspertiz Ücretleri Ne Kadar?
Bir Aracın Ağır Hasarlı Olduğunu Nasıl Anlarız?
Satın alınması planlanan bir arabanın ağır hasar kaydının olup olmadığı çok kolay bir şekilde öğrenilmektedir. Aracın hasarlı olup olmadığını TRAMER veya e-Devlet’ten SMS vasıtasıyla öğrenebilirsiniz. Sorgulama işlemini eğer TRAMER üzerinden gerçekleştirirseniz hızlı ve doğru bilgiye erişebilirsiniz. Aracın geçmişe dönük tüm hasar kayıtlarını edinebilirsiniz. Hizmet Sigorta Bilgi ve Denetim Merkezi tarafından vatandaşlara sunulmaktadır. Aralarda boşluk kullanmadan araç plakasını yazarak 5664 nolu numaraya kısa mesaj gönderebilirsiniz.
TRAMER dışında e-Devlete bilgilerinizle giriş yaptıktan sonra hasar sorgulaması gerçekleştirebilirsiniz. Kimlik numarası ve şifreyle portala giriş yaptıktan sonra online ağır hasar kaydı sorgulama menüsünden işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Aracın değişenlerini görmek, parçaların fiyatları hakkında bilgi almak isterseniz “PARÇA, plaka numarası, kaza tarihini” 5664’e kısa mesaj gönderebilirsiniz. İkinci el araba almayı planlayan tüm vatandaşların bu sorgulama işlemlerini yapmaları tavsiye edilmektedir. Bu sayede ağır hasar kaydı araçları tespit ederek ilerde daha büyük problemler yaşamanın önüne geçilmektedir.
Baskı Balata Nedir? Baskı Balata Ömrü Kaç Senedir?
Araç Sorgulamada ERP Ne Anlama Gelir?
Yeni bir araba satın alırken kişiler kaza kayıtlarını görebilmek için bazı araştırmalar gerçekleştirirler. Bu araştırmalar çerçevesinde satın alınmak istenen aracın geçmişe dair kaza bilgilerine erişim sağlanmaktadır. Bu sorgulama işlemi özellikle ikinci el araçlar için büyük öneme sahiptir. ERP çarpma sorgulama işlemi de aracın geçmiş kaza kayıtlarının görüntülenmesi uygulamasıdır.
ERP terimi ise yapılan hasar kaydı sorgulamalarında kişilerin önüne çıkan bir kavramdır. Bu terimde aracın bir kaza sonucu hasar aldığı, alınan hasarın da sigorta şirketi tarafından karşılandığı anlamına gelmektedir. Sigorta şirketleri bazı durumlarda araçtaki hasarın onarılması için araç sahiplerine destek olmaktadır. Çoğu zaman ise araçtaki hasarın onarılması için araç sahiplerine maddi karşılığın ödemesi yapılmaktadır.
Arabalar Neden Hararet Yapar? Hararet Yapan Arabaya Ne Olur
ERP Hasar Kaydı Sildirme İşlemi Nasıl Yapılır?
Kayıtlara ağır hasarlı olarak geçen araçların kayıtlarını sildirme işlemi son derece zordur. Kaydın silinebilmesi için aracın ağır hasarlı olarak yanlışlıkla kaydedilmiş olması gerekmektedir. Aracınızın hatalı bir şekilde ağır hasarlı olarak kaydedildiğini düşünüyorsanız ve bu kaydı sildirmek istiyorsanız kayıt sildirme işlemi yapabilirsiniz. Sigorta bilgi merkezine başvurunuzu ileterek incelenmesini talep edebilirsiniz.
Hasar kaydının silinebilmesi için şirketler araç sahiplerinden bazı bilgileri istemektedir. Bu bilgilerin arasında hasarın alındığı zaman, plaka, şasi numarası ve sorgu için cep telefonu numarasıdır. Bu bilgileri sigorta şirketine ilettikten sonra kayıt silme başvurunuzu iletebilirsiniz. Hasar dolayısıyla yaşanan mağduriyetler için de sigorta şirketinizle irtibata geçebilirsiniz. Kayıtta hatalı işlem varsa sildirme gerçekleşir eğer herhangi bir hata bulunmazsa hasar kaydı araç sisteminden düşürülmemektedir.